Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

 DDoS kui ressursihõive liik

DDoS (Distributed Denial of Service) on ressursihõive liik, mille põhimõte on häirida mõne süsteemi (tüüpiliselt näiteks veebileht, rakendus jne) normaalset toimimist. Olenevalt rünnaku suurusest (mis omakorda oleneb ründaja ressurssidest) halvatakse sihikule võetud server kas täielikult või siis sellises mahus, kus teenuse kasutamine muutub kasutajale väljakannatamatuks. Rünnaku iseloomuks on server kastuajaliiklusega üle koormata, seda tehakse tavaliselt botnet-i abil. DDoS-i eesmärk on tavaliselt üks kolmest variandist: a) konkurentide kottimine b) ründajal on vaja statement teha c) ründajal on igav. 

Kuidas ennast kaitsta DDoS-i eest?

DDoS-i puhul on minu arvates Mitnicki valemi komponentide järgi tehnoloogia ja reeglid üsna sama asi. Sisuliselt on reeglid nõuanded, milliseid tehnoloogilisi lahendusi tuleks kasutada, et ennast DDoS rünnaku eest võimalikult hästi kaitsta. Kolmas komponent ehk koolitus peaks sisaldama infopaketti, mis hõlmab DDoS-i eest kaitsmise põhireegleid (ehk tehnoloogilisi nõuandeid). Aga kuidas ennast siiski nende rünnakute eest kaitsta?

Üks meetodeid DDoS-i rünnakute leevendamiseks on rünnatava pinna minimeerimine, piirates sellega ründajate võimalusi ja võimaldades ehitada/tugevdada kaitset ühes kohas. Eesmärk on tagada olukord, kus inimene ei avalda oma rakendust ega ressursse portidele, protokollidele või rakendustele, kust nad mingit sidet ei oota(1).

Teine meetod DDoS rünnakute leevendamiseks on bandwith-i läbilaskevõime ja serveri suutlikuse tõstmine. Mida suurem on serveri võimekus, seda suuremat ressurssi on vaja ka ründajal, et rünnak edukas oleks. See ei tähenda aga, et suure võimekusega serverid võib järelvalveta jätta. Alati tuleb serveris toimuvatel liikumistel silma peal hoida ning teha vahet normaalsetel ning ebanormaalsetel liikumistel (anomaaliatel). Hea tava on ka kasutada tulemüüre (WAF-e) (2).


(1)"What is a DDoS Attack?", <https://aws.amazon.com/shield/ddos-attack-protection/>

(2) Samas.


Comments

Popular posts from this blog

Mõtteid sellest, et kuidas saada häkkeriks?

Litsentsid ja autoriõigus