Teistmoodi IT

 Punktkirjaklaviatuur

Punktkirjaklaviatuuri eeskujuks on 20. sajandi keskel David Abrahami poolt loodud Perkins Brailler (trükimasin, millega on võimalik kirjutada punktkirjas). Abraham lõpetas esimese prototüübi ehitamise juba 1941. aastal, kuid 2. maailmasõja tõttu läks Perkins Brailler masstootmisesse alles umbes 1950. aastal(1). 

Punktklaviatuur ise koosneb tavaliselt 6 või 8 klahvist, soovitud täht sisestatakse vastavaid klahve korraga all hoides ning siis korraga lahti lastes. Alati ei pea punktklaviatuur siiski erikujuline olema. Tihti eelistavad need kasutajad, kes potentsiaalselt võiksid 6 või 8 klahviga klaviatuuri kasutada, siiski standardklaviatuure. Üks võimalus on neil klaviatuur pähe õppida, kuid tänapäeval on internetist võimalik tellida näiteks klaviatuurikate või kleepsud, mis siis kas klaviatuurile asetades või kleepides annavad braille kirjaga märku, kus mõni klahv asub.

Tänaseks päevaks on võimalik ka nutiseadmega braille-kirjas kirjutada. Protsess on analoogne klassikalisele punktklaviatuurile, kui ekraanile kuvatakse 6 nuppu, mille abil on võimalik kirjutada. Tühik luuakse tavaliselt sõrmega mööda ekraani libistades.










(1) "Howe Press and the Perkins Brailler", <https://www.perkins.org/howe-press-the-perkins-brailler/>

Comments

Popular posts from this blog

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Mõtteid sellest, et kuidas saada häkkeriks?

Litsentsid ja autoriõigus