IT juhtimine ja riskihaldus

Meredith Whittaker - change agent

2020. aastal nimetati Whittaker Forbesi ekspertide poolt 16 kõige mõjukama tech leader-i hulka(1). Saades oma karjäärile hoo sisse Google-s töötades, pani ta aluse sellistele Google programmidele nagu "Google Open Research" ning M-Lab. Praegusel hetkel töötab ta AI Now instituudis, mille kaasloojaks ta on(2).

Change agent-ks pean ma teda just selle pärast, et tal on ette näidata märkimisväärselt suur panus IT maailma eetilisemaks muutmise vallas. Googles töötades oli just tema üheks eestvedajaks 2018. aasta Google Walkout-il, mis oli protest korporatsioonisisese seksuaalväärkohtlemise vastu. Aasta peale skandaali astus ta oma Google positsioonilt tagasi ning liikus edasi AI Now juurde, mis tegeleb otseselt sellega, et loodud AI (artificial intelligence) lahendused oleks eetiliselt korrektsed (et tehisintellekti langetatud otsused ei oleks mitte mingisugusel moel kallutatud, olgu see siis rassi, vanuse vms pärast) (3).

Salman Khan - coach

Salman Khan on kõige rohkem tuntud tema loodud Khan Academy poolest. Khan Academy puhul saame rääkida, et Salman kasutas tehnoloogiat otseselt maailma parandamiseks, tuues tasuta hariduse massidele. Juba pärast 5-minutilist ekslemist Khan Academy kodulehel on võimalik aru saada, et tegemist on ühe väga võimsa projektiga. Sealt leiab materjale alates eelkoolist kuni gümnaasiumi lõpuklassini. Khan Academy otseselt alternatiiv põhi/keskharidusele ei ole, aga kindlasti teeb see paljude laste jaoks õppimist lihtsamaks(4).

Võib-olla ei ole Salman Khani puhul tegemist traditsionaalse coach tüüpi liidriga, kes tegeleb inimestega personaalselt. Samas väidetavad kasutajanumbrid, mis ulatuvad sadadesse miljonitesse aasta jooksul(5), annavad meile selgelt märku, et tegemist on mõjuvõimsa liidriga, kelle eesmärk (või siis programmi eesmärk) on välja koolitada ja/või aidata õpingutel teisi inimesi.


(1) "The 16 Most Influential (And Inspirational) Modern Tech Leaders, According To Industry Experts", 10.01.2020, <https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2020/07/10/the-16-most-influential-and-inspirational-modern-tech-leaders-according-to-industry-experts/>

(2) "Meredith Whittaker", <https://oecd-events.org/ai-wips/attendee/35bf17dc-3957-eb11-b9ed-000d3a20e9aa>

(3) "The 16 Most Influential (And Inspirational) Modern Tech Leaders, According To Industry Experts", 10.01.2020, <https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2020/07/10/the-16-most-influential-and-inspirational-modern-tech-leaders-according-to-industry-experts/>

(4) Samas

(5) Samas

Comments

Popular posts from this blog

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Mõtteid sellest, et kuidas saada häkkeriks?

Litsentsid ja autoriõigus