Hea ja halb kasutatavus

 Positiivne näide

Tallinna ühistranspordi sõiduplaanid - https://transport.tallinn.ee/. Jakob Nielseni viie kriteeriumi järgi on tegemist hästi koostatud veebilehega. Ka isiklikust vaatevinklist jagub mul sellele ainult kiidusõnu, sest enne auto saamist kasutasin seda veebilehte igapäevaselt ning see tegi mu elu palju lihtsamaks. Nielseni kriteeriumite järgi on mul järgnevad kommentaarid:

Õpitavus - kui inimesel on teada tema algpeatus ning lõpppeatus, läheb tal veebilehest aru saamisega 30 sekundit. Kui inimene oma peatuseid ei tea, läheb tal täpselt nii kaua aega, kuni ta leiab interaktiivselt kaardilt oma peatused. Ühesõnaga veebilehe enda õpitavus on väga hea ning ei nõua enamikel juhtudel isegi minutit.

Tõhusus - isiklikust kogemusest võin öelda, et tavaliselt läheb sellel lehel toimingute peale 20 sekundit kuni 3 minutit. Minutitesse "venisid" osad lehe külastamised siis, kui ma täpselt ei teadnud kuhu ma sõidan ning tekkis vajadus kaarti uurida.

Meeldejäävus - kui sa juba ühe korra oled seda lehte külastanud, siis sul peaks sisuliselt kõik vajalik ühe korraga meelde jääma. Probleem võib tekkida siis, kui sa ei mäleta, kuhu sa sõitma pead.

Vead - ainuke "viga", millega kokku olen puutunud, on paaril korral vale suuna aegade vaatamine. Samas seda viga on teha võimalik ainult oma tähelepanematusest, sest sõiduplaanides on väljumiste kellaajad välja toodud just liini suundade järgi. Asi on võrreldav bensiinimootorisse diisli tankimisega, kus kasutajat on hoiatatud tagajärgede eest, aga ta puhtalt omast hoolimatusest tangib ikkagi diislit.

Rahulolu - 5+, vähemalt sõitude planeerimine on tallinlasele lihtsaks tehtud. See, kas bussid neid aegu ka reaalselt järgivad, on hoopis teine teema.

(Kasulikkus - sisuliselt samad mõtted, mis rahulolu all. Veebileht täidab igati oma eesmärki)

Negatiivne näide

LHV panga koduleht - https://www.lhv.ee/. Tegemist pole otseselt halva veebilehega, kuid viimase aja kogemusi meelde tuletades on see üks ainukesi, millega mul negatiivne kokkupuude on.

Õpitavus - kuigi tegemist on natuke keerukama veebilehega, millel on mitmeid eesmärke, siis esiteks on minu arvates teatud funktsioonid sellel lehel ära peidetud ning nende leidmine on üsna raskeks tehtud. Ka teatud info leidmine on raskendatud.

Tõhusus - üldplaanis saab siiski oma asjad tehtud, ka need, mille leidmisega raskusi on/oli. Samas võib tekkida üsna mõttetu ajakulu.

Meeldejäävus - keerukama struktuuri tõttu on vaja pikema pausi järel enamus asjadest uuesti üle vaadata ja meelde tuletada, et kus need on ning kuidas need töötavad.

Vead - ainukeseks veaks loeksingi veebilehe üsna keeruka struktuuri.

Rahulolu - 4-. Saad vajalikud toimetused tehtud, kuid nendega võib kaasneda mõttetu ajakulu, mille saaks elimineerida parema veebilehe ülesehitusega.

Comments

Popular posts from this blog

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Mõtteid sellest, et kuidas saada häkkeriks?

Litsentsid ja autoriõigus