Tants intellektuaalomandi ümber

 1. Moraalsed õigused muutmata

Esimese punktiga olen ma igati nõus. ”Give credit where credit is due” on absoluutselt lause, millest sellise probleemi puhul lähtuda. Mitte kellelgi ei tohiks olla õigust väita, et nad on keegi teine. Seda nii kasumile sunnatud tegevuse puhul kui ka niisama.

2. Tasuta mitte-kaubanduslik jagamine

Teise punkti puhul tundub minu jaoks piir kaubandusliku ja mitte-kaubandusliku jagamise vahel natuke hägune. Mõte, et inimesed tohiksid laule omavahel jagada tasuta, tundub just artisti vaatenurgast üsna murettekitav. Sellisel juhul piisaks teoorias alati ainult ühest inimesest, kes endale albumi/laulu ostab ning seda 'mitte-kaubanduslikult' edasi jagaks, kuni tervel maailmal on koopia albumist/laulust. 

Veel tänapäevasemaks minnes tekib mõte, et kas autorite pakutud muutuse juhul oleks võimalik sisuliselt tasuta Spotify laadne äpp teha? Kui sellega tegeleb ainult üks inimene ning ta suudab tõestada, et ta ei teeni äppist mitte mingisugust tulu, siis oleks tervel maailmal võimalus kõiki laule tasuta kuulata. Tavainimese vaatenurgast oleks see muidugi vägev, aga artisti asemel olles kaoks vähemalt minul motivatsioon, kui ma näen ränka vaeva millegiga, aga lõpuks ei saa oma tehtud asja eest mitte mingisugust tulu.

Ühesõnaga ma ei ole täiesti kindel, kas autorite pakutud totaalne tasuta mitte-kaubanduslik jagamine on mõistlik idee, just muusikute vaatenurgast.

3) 20 aastat kaubanduslikku monopoli

Hetkel on autoriõiguse kaitse kestvus autori eluiga + 70 aastat. Kuigi see on ulmeliselt pikk aeg, siis on autorite pakutud 20 aastat minu arvates teine äärmus. Kõige mõistlikum oleks minna mööda kuldset keskteed, nii et autoriõiguse kaitse kehtib kuni autori surmani. Esiteks oleks see aus autori suhtes, kellel oleks võimalik mingi teose pealt tulu teenida kuni elu lõpuni. Teiseks oleks see õiglane inimeste ehk tarbijate suhtes, kes ei peaks peale autori surma maksma mingile kolmandale isikule raha, et kasutada surnud autori teoseid mitte-kaubanduslikel eesmärkidel.

4) Registreerimine peale 5 aastat

Sarnaselt esimesele punktile on 4. päris otsekohene ning selge, nii et mul ei ole väga midagi peale selle öelda, et olen raamatu autoritega nõus. Nii tegutsedes kaoks tõesti 'orvude' probleem ära, kui ilma otsese autoriteta teosed oleks peale 5 aastat tasuta kasutada kõigile. Samas need kes näevad oma teoses kaubanduslikku väärtust, saavad peale 5 aasta jooksul esitada registratsiooni, millega oleks nende töö pikemalt kaitstud.

5) Tasuta sämplimine

5. punktiga olen samuti nõus. Uus looming ei tohiks selle taha jääda, et vanast loomingust ei ole võimalik võtta mõndade sekundite pikkust heliriba, mida kasutada millegi uue tegemiseks. Ainukeseks .vaidluspunktiks võibki saada see, et kui pikk sämpel oleks moraalselt vastuvõetav.

6) DRM-i keelustamine

Viimane ettepanek on samuti loogiliselt üles ehitatud. Mitte mingil juhul ei tohiks seadusandlikuks organiks olla mingi eraettevõte, kes loob seaduseid vastavalt oma suvale. Eriti veel kui need on vastuolus reaalsete seadustega, mis mingis riigis kehtivad.



Mis on 10 aastaga muutunud?

Ega viimase 10 aastaga drastilisi muutuseid ei ole toimunud. Ühe huvitava seiklusena võib välja tuua Naruto loo, kellest oleks peaaegu saanud esimene mitte-inimene, kellele kuuluvad autoriõigused(1). Lugu lõppes siiski makaagi jaoks natuke kurvalt, kui temast ei saanudki esimene mitte-inimene, kellele kuuluvad autoriõigused. 

Kui enda tutvusringile mõelda, siis on 10 aastaga asjad muutunud peaaegu täiesti seaduslikuks (autoriõigustega seotud rikkumisi silmas pidades). Kui 10 aastat tagasi oli täiesti tavaline, et filmi või sarja vaatamiseks kasutati näiteks platvormi Popcorn Time vms, siis tänapäeval on see asendunud peaaegu täielikult Netflix-i või nt Viaplay-ga. Ühesõnaga torrentimine on jäänud järjest vähem populaarsemaks.



1) "'Monkey Selfie' Lawsuit Ends With Settlement Between PETA, Photographer", 12.09.17, <https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/09/12/550417823/-animal-rights-advocates-photographer-compromise-over-ownership-of-monkey-selfie?t=1633938198600>
.

Comments

Popular posts from this blog

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Mõtteid sellest, et kuidas saada häkkeriks?

Litsentsid ja autoriõigus