IT proff...?

 Proff või käsitööline...?

Puhtalt oskuslikust küljest ei pruugi proff ja käsitööline väga palju erineda - mõlema tiitli külgesaamine eeldab, et sul on mingi teatud pädevus mingis teatud vallas. Ei ole vahet, kas sa oled mehaanik, pagar või hoopis keegi kolmas oskustööline. See aga, kas sind kutsutakse profiks või käsitööliseks, sõltub ainult sinust endast - täpsemalt sinu ambitsioonist.

Võtame näiteks sõbrad Madise ja Raini (väljamõeldud tegelased!), kes asusid koos ülikooli tarkvaraarendust õppima. Madis alustas õpingutega paralleelselt internetis ülikooli ainetega haakuvaid kursuseid ning tundis huvi erialaste seminaride vastu. Ülikooliaastate jooksul käis ta ka mitmes kohas praktikal, kogudes lisaks kogemustele hunniku soovituskirju. Lisaks siirdus ta peale bakalaureuse kraadi saamist edasi välismaale magistrit tegema, leides endale poole kohaga töö X riigi kolmandas suurimas startupis (suuresti tänu hunnikule soovituskirjadele). Rain seevastu tegi lihtsalt piisavalt, et peale kolme aastat diplom kätte saada ning eluga vaikselt edasi minna. Kerime aega 10 aastat edasi ning tänu Madise suurele ambitsioonile midagi korda saata vedas ta  oma e-riigi visiooniga Eesti (lõpuks!) 5 kõige rikkama Euroopa riigi sekka. Samal ajal jälgib Madise AK intervjuud ETV-st Rain, kes peale ülikooli lõppu on 10 aastat samas väike-ettevõttes tööl olnud ning ootab iga kuu 5. päeva, kui tuleb üle palk. Selle 10 aasta sees oli veel Madis muidugi ka doktoritöö kirjutanud.

Muidugi ei ole selline asjade kulg garanteeritud, aga tänu Madise ambitsioonile on palju tõenäolisem, et Madisest sai tõesti tõeline "oma ala proff", mitte Rainist. Muidugi ei ole võimalik midagi halba öelda ka Raini kohta, ühelgi inimesel ei ole kohustust olla järgmine Bill Gates või Jeff Bezos. Eks see olegi iga inimese enda otsustada, kui ambitsioonikas ta on. 

Kokkuvõtvalt - minu arvates otsustab inimese ambitsioonikus kohe ära, kas temast saab mingil alal proff või käsitööline. Kumbki variant ei ole halb, vaid vastab lihtsalt sellele, mida inimene sellel alal saavutada soovib.

Comments

Popular posts from this blog

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Mõtteid sellest, et kuidas saada häkkeriks?

Litsentsid ja autoriõigus